”Bli inte våldtagen o mördad bara”

farmor_1_orange


Elva meter och
en annan siffra i fot. De sa att de skulle segla jorden runt, att de sparat och planerat länge och att det nog började som en fyllegrej. Eller, de hade definitivt börjat som en fyllegrej men nu hade de båt för flera hundratusen och stod i en hamn och svetsade. Jag nickade och lyssnade och hade armbågen på en rostig släpvagn.

Segla över Atlanten och Stilla Havet? Det skulle ta tre år och de hade inte seglat sådär värst mycket innan. Hade mest befunnit sig i Vänern utanför Karlstad om de skulle vara helt ärliga.

Jävla idioter. Det där kommer aldrig gå vägen.

Pappa_1_orange

Does it look OKEY? säger jag och lutar mig in genom den lilla glasluckan.

yes, säger han och tittar på min axel som trycker mot glaset. Han håller i högen med papper och pass och ställer korta frågor medan han bläddrar.

You’re going by boat? From? When? How long?

Jag ställer långa.

I printed out the payment from my internetbank – is that okay as a receipt?

Han svarar

yes

på allt. Det gör mig glad.

Vid hissen står en man och gör röstövningar. När jag är halvägs ned för trappen tar han ett djupt andetag och sjunger Opera. Det ekar i hela ambassaden.

Han håller inte upp dörren på vägen ut. Det gör inget.

Mamma_orange_1

 

I ett och ett halvt år har de seglat nu. Ibland dyker det upp små noteringar och foton i facebookflödet och då minns jag.

Juust ja. Undrar hur det går för dom

Det är bilder på solbrända karlar på en båt. De är verkligen jättebruna, hinner jag tänka medan jag kollar på den lagom stora hajen de håller upp på fotot. Deras tänder ser så vita ut, vitare än hajens. Jag ser det för att de ler så stort.

Fan, om man ändå skulle.

 

 

Pappa_2_orange

 

 

 

 

3 tankar om “”Bli inte våldtagen o mördad bara”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *