Alice Bah Kuhnke: ”Man använder sin egen mall för verkligheten. Den här generationen kommer forma ett eget samhälle …”

Alice_B_K_2_web

ALice_B_K_tvaAlice Bah Kuhnke som då var generaldirektör för Myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågor.

Får ett sms av mamma.

Alice Bah. Kulturminister!

Yes, tänker jag.

Minns dagen i juni när vi sågs. Jag och Eva på Chefstidningen fångade upp henne för att prata ungt ledarskap men fick så mycket mer än så. Alice får rum att vibrera. Ser mig i ögonen. Skrattar högt och rör vid Eva så fort hon avslutat en mening.

Några av mina favoritcitat från artikeln är:

Man använder sin egen mall för verkligheten. Den här generationen kommer forma ett eget samhälle där man mycket bättre kan kombinera att arbetsliv och familjeliv, och inte behöva offra det ena för det andra. Det är inte värt att kompromissa med ett gott liv. Trygghet är viktigt och ett bra boende.

Min mamma sa alltid att ”det finns många bra saker med dig Alice, och en av de bästa är att du är svart”. Och det har jag alltid burit med mig. Man kan hitta andra svaga sidor hos mig, men min hudfärg har aldrig varit en av dem.

Du är väldigt politisk – när blir du politiker?

– När jag kommer ut menar du? Jag har nog blivit uppvaktad från alla politiska partier. Ibland kan jag lockas eftersom det kan vara svårt att vara tjänsteman och inte få uttrycka sina politiska åsikter. Men så ser jag vänner som är politiker och jag ser hur mycket kompromissande och tålamod som krävs, och det är nog inget för mig.” 

”Om du skulle ge ett råd till unga, nya ledare vad skulle det vara?

Att lyssna mer än man pratar. Ta kritik och se det som ett sätt att utvecklas. Hitta äldre ledare som kan vara mentor att bolla med. De behöver inte vara i samma bransch, ledarskapet ser likadant ut var du än är. Lyssna på råden.

Läs hela intervjun här.

Alice_B_K_uppslag

 

 

2 tankar om “Alice Bah Kuhnke: ”Man använder sin egen mall för verkligheten. Den här generationen kommer forma ett eget samhälle …”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *