”Det handlar om att länderna inte har råd att bygga skolor, behålla skolor, betala lärare, bygga sjukhus, erhålla sjukvård, betala doktorer och sköterskor.”

 

Alvin_Mosioma_3_web

Alvin_Mosioma_1_web”Länder som Sverige ger miljarder kronor i bistånd. Men under bordet tillåter de ramverk som gör att skatteflykt förekommer, och att Afrikas länder förlorar sju gånger mer än vad biståndet ger” säger Alvin Mosioma, fotograferad för magasinet Om Världen.

 – So… what can you do here in Alvik? säger Alvin Mosioma, chef för Tax Justice Network som är på resande fot i Europa. Han stirrar på betonghus som omringar ett betongtorg.

Alvin bor i vanlig fall i Kenya men är i Europa för att tillsammans med organisationen Diakonia väcka frågan kring skatteflykt. Man kan tro att det är positivt för afrikansk länders ekonomi att stora multinationella företag driver en del av sin verksamhet där. Men inte om vinsterna inte skattas för – i rätt land – utan försvinner in i skatteparadis. Enligt Alvin betyder det att afrikanska länder måste fortsätta förlita sig på bistånd och inte kan stå på egna ben. Han berättar att 7 gånger så mycket pengar än biståndet som länderna får, sipprar ut ur landet.

Det är systemen det är fel på. Det är hålen i lagen som måste ändras på om man vill ha ett land med tillväxt.

Läs Stina Bergdals intressant text här.

”– När problemet diskuteras verkar det så komplext, med skatter och ekonomi och redovisning. Men vad det verkligen handlar om för människor i afrikanska länder är liv och död. Det handlar om att länderna inte har råd att bygga skolor, behålla skolor, betala lärare, bygga sjukhus, erhålla sjukvård, betala doktorer och sköterskor. Vad det betyder för vanliga invånare är att när de måste till sjukhuset kanske de inte kan få den rätta vården, och det i sin tur kan betyda att de kommer dö, säger Alvin Mosioma.”

Alvin_Mosioma_2_web

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *